Observăm cum, de 8 Martie, politicienii locali își amintesc de doamne și domnișoare distribuind flori și (mai important) distribuind pe Facebook poze ca dovadă a faptului că au dat flori pe stradă. Pe lângă gestul ușor penibil de a te poza și prezenta cum dai flori doamnelor, gest ce ar trebui să fie intim și fără publicitate, găsesc că este și de o falsitate imensă situația în sine.

Ponderea doamnelor în comunitate este aproximitiv egală cu cea a domnilor. Cu toate acestea, nu avem NICIO doamnă în Consiliul Local. Nici măcar una, niciun consilier local femeie… Niciun lider local ce împarte flori astăzi și își postează reușita „galantă” pe facebook nu a catadicsit să pună pe liste, pe locuri eligibile, doamne sau domnișoare. Partidele sunt conduse de bărbați care au pus pe locuri eligibile DOAR bărbați. Un macho toxic..

E bine să fim galanți de 8 Martie, dar e mai bine să fim onești și să luptăm pentru șanse egale și împotriva discriminării pe bază de sex. Gestul de astăzi denotă un arhaism generalizat în gândirea liderilor politici prin care ni se transmite că locul femeii este la cratiță sau la copii, iar politica este „chestiune de bărbați”. De parcă suntem înapoi în anii 20-30. Suntem mult în urmă din acest punct de vedere fiind conduși de lideri cu viziuni mult depășite în 2023…

PS: măcar dacă se pozau în locuri curate dar s-au poza cu străzi sparte și boscheți urâți. Un fel de „vă dăm o floare ca să uitați de gropi…”

La mulți ani doamnelor, îmi cer scuze în numele acestor domni, atât putem… deocamdată.