În ziarul Deșteptarea de Bacău, varianta online, a apărut un interviu care mi-a stârnit curiozitatea. Interviul este luat de dl. Fercu, iar cum filosoful pensionar a luat prea puține interviuri, am rămas surprins să văd că intervievatul este un preot. Dl. Fercu mi-a fost profesor și a dat de înțeles tuturor elevilor că este Ateu, oarecum normal pentru un profesor de filosofie, aceeași impresie lăsând și dl. profesor Pascaru.

Întrebarea firească pe care mi-am pus-o a fost: cum de dl. Fercu, un ateu, cel care nu prea ia interviuri, ia acum, la bătrânețe, un interviu unui puști preot? Se spune că, atunci când te apropii de bătrânețe, te sperii de moarte și devii credincios. Nu cred că se aplică fostului bibliotecar. Atunci care este motivul acestui „banchet” și de ce ne interesează pe noi, la Buhuși, aceasta?

Voi încerca să răspund folosind Globul de Cristal și logica ce până acum nu m-a trădat în niciun editorial, cu atât mai mult cu cât Logica am studiat-o cu dl. Fercu la școală.

Ca să înțelegem fenomenul mai bine, trebuie să știm personajele. Eduard Cozma, intervievatul, este fiul preotului protopop Vasile Cozma. Cel venit la Buhuși de câțiva ani cu scandal. Un transfer cu cântec de la o parohie de la țară. Aveți AICI articol din presa vremii și revolta buhușenilor când preoții de la biserica SF. Nicolae au fost ușor, ușor îndepărtați pentru a se face loc noului inventat protopopiat și preotului Vasile Cozma, iată fragment din 2011: „mai mulți buhușeni au protestat zgomotos din cauza unor decizii care țintesc reorganizarea Consiliului Parohial al Parohiei „Sf. Ierarh Nicolae”, din localitate. Astfel, prin decizia nr. 233/2011, preotul Constantin Breahnă a fost transferat, începînd cu 1 octombrie 2011, din postul de preot paroh la această Parohie în postul de preot slujitor.”

Acum că știm ambițiile tatălui, putem înțelege cum de fiul, Eduard Cozma, a fost uns de însuși Ioachim Băcăuanul ca preot paroh la cea mai bună parohie din Bacău. Dar nici această „ungere” nu a fost fără „cântec” deoarece și acolo au existat suspiciuni. Preoții parohi de la biserica Sf. Nicolae din centru Bacăului fiind transferați (înlăturați) după metode de anchetă cel puțin dubioase și (specific BOR) netransparente, pentru a face loc tânărului Cozma. Surpriza a fost totală pentru toată popimea din Bacău…

Deși sunt frecvent întrebat despre asta, nu vreau să încep o discuție despre „cât au costat aceste posturi?”, deoarece nu am dovezi. Cu toate acestea, întâlnesc adesea tineri care finalizează studiile și nu primesc parohie spunând: „nu am strâns destui bani pentru a primi o bisericuță” și se duc spre alte meserii. Poate că unii sunt mai norocoși sau mai pioși… Interesant că ambii, atât tatăl cât și fiul, au „prins” în timp record cele mai bune parohii.

Concluzia este că în mai puțin de 10 ani familia Cozma a pus mâna pe două biserici Sf. Nicolae: cea mai mare din Buhuși și cea mai bună din Bacău, ambele în centru. Ascensiunea, trebuie să recunoașteți, este spectaculoasă și nu are nicio legătură cu afacerile cu tractoare ale tatălui Cozma, asta ca să nu dau ghes la vorbă cârcotașilor. Oficial: zero legătură cu afacerile prospere!:)

Având un status quo, putem citi interviul pe care dl. Fercu îl ia preotului Eduard Cozma (adică fiul protopopului de Buhuși). De remarcat este faptul că tânărul Cozma este noua „vedetă rock” a bisericii băcăuane, având mai multe interviuri televizate la Trinitas mai ales în ultimele luni. Deci se pregătește pentru ceva?…

Interviurile sunt extraordinare pentru un public anume: babele și asta se vede din comentarii și cine dă like articolului. De altfel, bisericile sunt pline de pensionari (mai mult pensionare) ușor impresionabili de un discurs care, în realitate, nu are logică. Spre exemplu, în interviul acordat domnului Fercu, chiar din primul paragraf, Eduard Cozma se contrazice, lucru ce se poate observa și în alte interviuri. Explicațiile lui pline de citate greșit alese în construcția logică a argumentului, denotă incapacitatea sa de a argumenta, până la capă și prin propriul fir logic, ideea. Am putea analiza răspunsurile lui Eduard Cozma dar cred că nu am avea niciun succes deoarece mândria cu care le expune, fie ele și contradicții de la o frază la alta, denotă autosuficiența unui (semi)cărturar îndoctrinat, ce nu poate analiza obiectiv, cu propria conștiință și inteligență, o idee, iar argumentarea se face permanent susținută de citate alese, uneori, alandala, pentru număr. Dar, repet, prinde super la babe. În plus, nu fracturile de logică din interviu le urmărim ci scopul interviului…

Concluzia: un fost profesor de filosofie pensionar ia un interviu rarisim unui preot cu descendență din cea mai puternică familie preoțească din Buhuși. De ce? Aici m-am blocat… de ce dl. Fercu ar face așa ceva?? De ce acum, de ce lui Cozma junior? Păi, dacă ne uităm la campaniile electorale, dl. Fercu a fost implicat pentru tabăra PSD, fiind și răsplătit cu un post de bibliotecar, aspect scris pe larg de presă și comentat îndelung în Consiliul Local. Ba mai mult, este notorie aproprierea domnului Fercu de „partidul unic” din Bacău. Dacă luăm aceste informații, precum și fulminanta ascensiune a familiei Cozma la conducerea bisericii, precum și faptul că primarul Zaharia ia cuvântul de mai multe ori la slujba preotului Cozma din Buhuși (la microfon), precum și spectacolul de colinde și tronuri de aur din decembrie, precum și constantul ajutor financiar oferit de primărie bisericii Sf. Nicolae și multe altele… înțelegem poate ceva mai mult decât o apropriere de ideologie de partid sau interese locale pentru un gard și o capelă… Poate un joc de imagine. Poate că tânărul Cozma este pregătit să urce câteva trepte. Nu văd o imposibilitate ca acesta să acceadă la funcții mai mari în BOR și cred că acum este acum e „campania electorală”, iar pentru ea este activat și dl. Fercu – ca și în campania din 2020 când a susținut PSD.

Așa cum spitalul orășenesc poartă numele nașului de botez a lui Eduard Cozma (absolut întâmplător…), doctor Eduard Apetri, cel ce nu are nicio legătură cu orașul Buhuși, așa cred că ne putem aștepta ca peste maximum 5-10 ani să auzim despre încă o ascensiune „și mai” fulminantă și „neașteptată” a tânărului Cozma la o funcție mai mare… Îl recomandă TOT acum… Totuși e bine să știm cum și de unde a pornit totul, nu?… Ca să nu ne speriem mai târziu și să nu știm de ce avem anumiți „Cetățeni de Onoare”, sau de ce va veni mere un „Prea Înalt” să susțină un partid sau, cum spunea pe scena Casei de Cultură însuși preotul Necula referindu-se la primarul Zaharia:„Votați omul, nu partidul!”…

Cărările Domnului nu sunt încurcate, dar sunt „lustruite” cu interviuri.

Poză cu Eduard Cozma, preot paroh la biserica Sf Nicolae Bacău.