De departe cea mai importantă firmă/fabrică din Buhuși este Intertranscom. Zilele trecute am citit că firma omului de afaceri buhușean Ioan Teslaru a intrat în asociere cu firmele lui Umbrărescu pentru construcția autostrăzii Buzău – Focșani, citează site-ul de casă buhuși.net.

Aceasă mișcare este una extrem de inteligentă din mai multe puncte de vedere. Este clar că dl Teslaru a construit un imperiu de la zero într-un orașel uitat de lume. Are un fler aparte pentru afaceri, investiții, comerț ți ne mândrim că avem un buhușean în top 300 cei mai bogați români. Așadar, nu ne miră mișcarea super smart pe care a reușit să o facă prin asocierea firmei cu cea a mega constructorului băcăuan Umbrărescu.

În primul rând imaginea dl. Umbrărescu este foarte foarte bună ca firmă, ca om, ca seriozitate în ceea ce construiește etc. Asocierea de imagine dintre Taslaru și Umbrărescu poate fi doar benefică pentru imaginea buhușeanului și a firmei Intertranscom. Pe de altă parte, momentul ales este extraordinar deoarece construcțiile acum sunt în impas. Chiar citisem un studiu care arată că mulți dezvoltatori sistează șantierele din cauza prețulurilor enorme la fier și materiale de construcții în general. Așadar, pe un fond de scăderea a consumului de produse din fier (ce se va vedea cel mai bine în septembrie, you will see..), asocierea pentru construcții ce țin de infrastructură, construcții cu buget finanțat de stat, poate fi o gură de oxigen pentru firmele ce produc materie primă.

Firma Intertranscom are un potențial enorm și cred că va crește în continuare, chiar dacă piața este nesigură, chiar dacă războiul din Ucraina face ca aprovizionarea cu fier să fie mai dificilă, chiar dacă mai vine o criză, fabrica va rezista. Pentru că a devenit deja un jucător extrem de important pe piață, un jucător ce poate stabili prețurile fierului, mare lucru.

De ce scriu toate acestea? Pentru că ne interesează. Ioan Teslaru va rămâne în istoria acestui oraș ca fiind unul dintre cei mai mari investitori. Dacă firma va avea acest traseu încă 10 ani, Ioan Teslaru va deveni un nou Eugen Alcaz. Nu sunt nebun să fac o comparație cu un personaj istoric atât de important, dar la scară economică, acolo este. Nu ar fi rău dacă dl. Teslaru ar cumpăra casa colonelului Alcaz, casă ce este superbă dar .. părăsită…

Partea bună este că investițiile în Buhuși au continuat cu sau fără ajutorul autorităților. Există firme ce s-au dezvoltat chiar dacă primăria nu s-a ostenit să-i ajute. Avem, la Buhuși, mai multe fabrici importante, ateliere recunoscute în toată țara, suntem și noi mici producători, nu doar piață de desfacere. Mă bucură nespus acest lucru deoarece am fost prea mult timp tributarii ideii comuniste de oraș monoindustrial. Odată cu moartea fabricii, a murit un oraș. Acum oberv că ne dezvoltăm, ca oraș, pe orizontală cu mai multe ateliere, fabricuțe din domenii diverse. Un lucru pozitv pentru buna dezvoltare a orașului și un viitor mai sigur.

Desigur că mediul de afaceri buhușean este cu 10 pași înaintea primăriei care e ușor în urmă. Poate facem ceva și restartăm și relația dintre primărie și TOT mediul de afaceri buhușean, nu doar o parte din el.

Felicitări firmei Intertranscom pentru asocierea foarte inteligentă, trebuie să fim mândri că avem așa o firmă și nu ar fi rău să rebranduim „plasa de Buzău” în „plasa de Buhuși”! Pe parte de bussiness dl. Teslaru arată că are foarte mult fler, ar fi super dacă s-ar focusa doar pe afacerea acestea care aduce și târgului o prestanță, why not?!

foto preluată de pe site-ul Buhusi.net