Cercul de Teatru de la Clubul Copiilor Buhuși, filială a Palatului Copiilor Bacău, a participat cu trupa de teatru „Fabulous” la „Festivalul de teatru pentru copii Lucian Blaga ediția a XIV-a”. Copiii au reuțit o performanță deosebită luând un onorabil loc III la secțiunea Teatru și un loc I la secțiunea Afiș.

Este onorabil locul din mai multe motive: în primul rând toți elevii sunt debutanți. Este primul lor spectacol live.

În al doilea rând, transportul, foarte scump de altfel, a fost suportat de profesori și elevi, dimpreună. Domnul primar nu a prea vrut să ne ajută, nici Palatul nu s-a omorât să ne ajute, e sărac micuțul…

În al treilea rând, cercul de Teatru este o cenușăreasă a sistemului.

După 9 ani de activitate și zeci de premii naționale și internaționale, cercul de Teatru de la Buhuși rămâne o Cenușăreasă a sistemului. Este cel mai slab dotat cerc de către Palat. Ani de zile de ignorare a performanței din partrea conducerii Palatului au fost compensați de donații. Veșnicele donații… toate dotările de la cercul de Teatru sunt din donații.

Un pic de context: Imaginați-vă că sunteți la un festival național și prezentatorul anunță echipele participante: Cluj, Sighișoara, Tg. Mureș, Arad, Iași… Buhuși… Între toate aceste orașe mari apare și Buhuși. Cum sună pentru un buhușean adevărat! Mândrie! Da! Elevii din Buhuși, fără dotări, se luptă cu echipe din orașe unde posibilitățile sunt altele.

Și copiii buhușeni sunt buni! Au fost multe generații de elevi cu multe variante de componență a trupei, însă toate au fost valoroase. Dacă ați cunoaște câți copii talentați au fost la cercul de Teatru și cât de fain s-au dezvoltat de-a lungul timpului… Îi ambiționează emoția spectacolul și competiția. Iar etajera cu trofee a trupei de teatru este mai impresionantă decât multe etajere din urbe… Acești copii merită să pună Buhușiul pe hartă!

În concluzie, cel mai slab dotat cerc de Teatru din țară participă la festivaluri pe banii profesorilor și elevilor și se bate cu orașe mari… ba mai ia și premii. Această luptă este total inegală. Iată de ce spun că locurile obținute sunt mai mult decât onorabile și nu, nu îi mulțumesc pe micii actori… Cercul de Teatru are mândria, tupeul, obrăznicia, insolența de a lupta pentru trofeu la următoarele festivaluri.

Important este ca acest cerc să fie susținut pentru a ajunge la festivaluri. Poate ne încordăm noi, comunitatea și ajutăm acești elevi măcar să ajungă la competiții, că acolo pun ei osul la treabă. Transportul este foarte scump, ca să nu mai spunem de alte nevoi… Toți copiii merită ajutați!


Felicitări dragilor. Made me proud!