În săptămâna ce tocmai s-a încheiat, la Băile Tușnad, a avut loc o tabără de elevi intitulată Tabăra Cu De Toate. Întâmplător, am fost invitat la această tabără să țin un mic atelier de teatru și alte activități specifice. Au participat, în această tabără, vreo 50 de copii din jud. Vaslui, din București și jud. Argeș. Titlul taberei spune totul, este chiar o tabără cu de toate în care copiii au acces limitat la telefon, dar au non stop activități dintre cele mai diverse: Tresure hunt, dansuri, teatru, muzică, pictură, afiș, drumeții, jocuri pe stadion, karaoke, atelier hand craft, orientare turistică, până și atelier de gătit la ceaun etc tec.

Copiii sunt împărțiți în 4 echipe, fiecare având altă culoare. Iar sarcinile sunt pe echipă, stimulând la maximum ideea de teamwork și aparteneță la grup. Spre ecemplu la proba de gătit la ceaun în aer liber, fiecare echipă a avut ingredinte pentru a face gulaș ceaun undeva pe malul Oltului, la picnic. Ceva ce nu am mai văzut vreodată într-o tabără, pe lângă alte idei de activități extraordinare.

Am intrat în vorbă cu coordonatorii din Vaslui și am aflat că elevii care au participat la această tabără sunt elevi care au rezultate deosebite. Fie la centrele de excelență, fie la școală, olimpiade etc. Astfel că, atenție!, Consiliile Locaale din localitățile de unde sunt copiii, au alocat fonduri de premiere pentru copiii și le-au oferit această tabără. (!!!)

Așa cum fac mereu când văd o idee faină, mă gândesc: dar oare la Buhuși nu s-ar putea? Nu s-ar putea să premiem și noi elevii merituoși cu o tabără? Știu că la final de an, la premierea de la Casa de Cultură, a existat o promisiune de premiere, știu că s-au mai făcut premieri, dar nu așa.

Stând o săptămână alături de acești copii, am văzut cât de importantă este o astfel de tabără, o tabără unde se formează adevărați lideri. Eu, după cum știți, mă deplasez des cu elevii mei la festivaluri și observ cât de importante sunt aceste deplasări. Unii elevi nu fuseseră niciodată nici măcar la Bacău, d-apoi Iași sau Ploiești sau Alba Iulia, Botoșani, Chișinău etc. Interacțiunea cu alți copii din medii diferite, orașe diferite, programul plin de misiuni în care copiii își depășesc limitele, se descoperă, își asumă sarcini, responsabilități, se cultivă spiritul de echipă, de colaborare, toate acestea sunt lucruri neprețuite pe care ar fi bine să le oferim tinerilor buhușeni. Avem nevoie să lucrăm pentru a forma generația care vine din spate, generația care va prelua, de la noi, ștafeta. Iar premierea elevilor merituoși cu astfel de tabere este o idee genială a primarilor vasluieni, o idee pe care merită să o împrumutăm.