Sâmbăta trecută, România a fost asaltată de proteste anti: certificat verde, prețuri la gaze, guvern etc. Sunt fan proteste, în general. Cred în puterea poporului, în libera exprimare, în drepturile fundamentale, deci cred că ORICE om are dreptul la protest.

Cu atât mai mult mă bucură un demers de protest la Buhuși. De ce se protestează? Păi pentru a nu se tăia Pădure Runc. Dacă vă amintiți și eu am postat clipuri cu tir-uri care cărau lemne din pădure. Ei bine acum e groasă pentru că se cam rade tot până la tabără. Practic, ce se vedea de sus frumos, nu va mai fi; ras, tuns frezat.

De legal… e legal ce se întâmplă pentru că acea parte de pădure nu este protejată prin lege și are peste 120 de ani. Abia după tabără este aria protejată. Aici avem noi un minus, trebuia să luptăm pentru asta ca această porțiune să fie protejată prin lege. Pe de altă parte, cred că NU operatorul e de vină. El a participat la o licitație organizată de stat… deci ce vină are el?

Așadar, pădurea la 120 de ani ajunge la maturitate și se taie, așa e legea. Cred că doar soluția protestului nu ajunge. Trebuie mai mult, spre exemplu semnată o petiție prin care noi buhușenii să spunem că acea pădure face parte din patrimoniul nostru, că este sursa noastră de relaxare de peste 100 de ani. Și să se găsească o metodă de exploatare cu replantare. Știu că legal scrie că va crește singură înapoi dar sunt sceptic, aș prefera să se taie pe spații restrânse, foarte controlat și cu replantare.

Fabrica și stația CFR au ajuns aici pe la 1880, cam acum 140 de ani. La 1900 aveam o fabrică puternică, o zonă industrială care atrăgea populație, o comunitate evreiască puternică și tot atunci lua naștere ce vedem noi în Pădurea Runc de pe deal. Tăind această pădure, ne rupem de orice relație cu trecutul nostru frumos. Vrem să evoluăm spre ce? Dintre toate pădurile, dintre toate județele, statele lumii, continentele, fix acea parcelă de 20 de ha este aleasă, fix drumul copilăriei noastre spre tabără, la mănăstire, la izvor, sau chiar la Ciuperci… le punem cruce la toate?

Salut demersul cetățenilor care au anunțat un nou protest sâmbătă, 9 octombrie. Să sperăm că au obținut autorizațiile necesare.

Până una alta țineți minte și fotografiați pădurea în această toamnă. Ea nu va mai fi niciodată la fel.