Am ajuns la episodul doi din prezentarea propunerilor pe care le-am trimis în cadrul consultării publice pe strategia de dezvoltare a orașului pentru perioada 2021-2027. Azi vorbim despre orașul verde și măsurile ce se pot lua.

„Orașul Buhuși, pentru a intra în mișcarea mondială pentru protecția mediului, va trebui să investească în măsuri verzi, cum ar fi:

  1. Crearea de benzi pentru bicicliști, trotinete. Traseele vor deservi tot orașul și vor avea semnalizări dar și coșuri de gunoi prietenoase cu bicicliștii.
  2. Crearea unui „inel verde” ce va proteja orașul de poluare. Acest inel există deja în mare parte în mod natural datorită „râpelor” sau zonelor de ruptură ce fac diferențierea dintre cele două terase ale Bistriței pe care se află orașul Buhuși. Dar aceste inele trebuie integrate într-un program de reîntinerire și de gestionare a unei zone tampon ce va ajuta populația să rezite mai ușor verilor toride și le va proteja de poluare.
  3. Montarea de panouri pe toate instituțiile publice care vor folosi mai multă energie verde.
  4. Montarea a 5 noi stații de încărcare pentru mașini electrice. Una în dreptul stației de taxi, și alte două în parcări de supermarketuri, Penny și Lidl. Alte două în ultimul cincinal în funcție de succesul primelor 3. În prezent, Buhuși deține o unică stație de încărcare ce se află în incinta Stofe Buhuși SA. Dacă taximetriștii, spre exemplu, vor avea o stație de încărcare și vor fi informați că vor avea un cost de consum de 90 de bani per suta de kilometri și că pot accesa fonduri europene pentru achiziționarea de mașini electrice, vor avea altă perspectivă asupra achiziționării de mașini electrice. Acestea fiind doar câteva argumente… lista poate continua.
  5. Colectarea selectivă a deșeurilor la 100% până în 2027. Punct.:)
  6. Iluminat public utilizând becuri led la 100% pe toată suprafața orașului.
  7. Programe de susținerea locuitorilor pentru utilizarea de energie verde. Susținerea până la 90% a proiectelor de instalare de panouri electrice la domicilii private.”

Nu știu câte din aceste propuneri vor fi luate în seamă dar, dacă începem fiecare proiect de acum, în 5-10 ani putem face minuni. Dacă nu începem nimic, vom aveam nimic. În foto avem un oraș verde și un coș de gunoi prietenos cu bicicliștii.