Articolul de pe Desteptarea cu cele peste 50 de leșuri de câini a adus un val de frustrare în comunitatea buhușeană și nu numai. Am primit nenumărate cereri de la oameni pentru a scrie despre acest caz. Și am scris, așa cum am crezut eu de cuviință să mă raportez la situația gravă, nedemnă pentru un oraș european în 2021.

După câteva zile, mai multe persoane mi-au scris plângându-se de Gazeta și de atitudinea lui Păscăluță.

Inițial, cetățenii erau indignați de faptul că nu se aborda deloc subiectul la Gazeta. Și asta nu este deloc problema mea. Să scrie ce vrea și la comanda cui dă mai mult, este opțiunea lui și i-o respect, există și această categorie de „ziariști”. Dar ce a urmat este absolut dezgustător. După cum știți, eu nu am scris despre Păscăluță pentru că nu cred că merită să-mi stric așa tastatura, dar acum fac o excepție după ce un prieten dintr-o țară nordică mi-a trimis, în privat, pe contul personal, un articol scris de Păscăluță: Vietnamezul din Buhuși. Oameni buni… așa ceva? Îmi este greu să îmi găsesc cuvintele pentru că această anomalie „literară” nu ar trebui să existe în 2021. În primul rând este un articol de o agresivitate rasistă incredibilă. Nu sunt vreun pudibond, nu îngenunchez la începutul meciului pentru BLM, dar așa o exprimare? Ce imagine avem noi, ca târg, cu așa articole?

Apoi „rezolvarea” pe care o găsește Păscăluță ca să-și scoată șeful direct, Zaharia, din încurcătură: scrie că un vietnamez a mâncat câinii și sunt „mii de piei”.. Doamne Iisuse! Ferească Dumnezeu! Mi s-a umplut tastatura de silă și oroare doar scriind o asemenea porcărie… Și la final mai scrie că vietnamezul este pericol social la Buhuși!!! Voi ați mai auzit așa ceva? 2021…

Abordarea este sub orice critică, atacul rasist, ideea, slugărnicia și rezolvarea sa: „sigur ăsta e misterul miilor de piei de câni morți găsite recent!”… Doamne ferește! Eu am crezut că este doar o glumă proastă dar e ceva… Chiar dacă ar aduce probe pentru tot ce a scris, modul rasist și slugărnicesc în care a pus problema, îmi repugnă total și înțeleg acum, pe deplin, revolta oamenilor ce mi-au scris.

Dar de ce să inventezi așa un articol? Oare există buhușeni care au crezut că un vietnamez le mănâncă potăile? Asta e rezolvarea pe care o vrea buhușeanul? Adică zilele trecute FB-ul mi-a șters o postare cu poza lui Gyuri Pascu. Acea poză deranja cumva dar postarea aceasta rasistă și plină de minciuni cum rezistă? Adică asta este oare oglinda orașului nostru?… oau!

Sper că este pentru ultima dată când mai scriu despre acest personaj. Nu i-am răspuns când m-a calomniat, nu i-am scris nimic nici când a mințit. Pentru mine nu există, dar asemenea regurgitări editoriale să nu mai existe că ne facem de cacao!! Sper din inimă că nu a făcut nimeni plângere la un organism ce luptă cu discriminarea deoarece ajunge Buhușiul celebru fix pentru ceva ce nu are legătură cu acest oraș: rasismul.

„Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește bani”. Mie nu mi-a plăcut povestea vietnamezului și nici nu am uitat că Zaharia și-a „curățat” urmele imediat, fără a aștepta o anchetă serioasă, reală