Urmărind ședința extraordinară a CL-ului de astăzi, am observat câteva aspecte care mi-au atras atenția. Doamna Timofte se ocupă de proiectele care se depun pentru acest oraș de mai bine de 10 ani. Se depuneau proiecte și atunci, dar domnul primar minte spunând că se depun doar de 6 ani, să-i fie rușine că a luat salariu de vice degeaba dacă minte acum cu nerușinare. Rolul doamnei Timofte este unul dintre cele mai importante din primărie deoarece ea este printre singurele persoane care aduc bani, nu doar cheltuie…

Am lăudat de multe ori managerul Spitalului „prof Dr. Eduard Apetri” Buhuși, domnul Poiană. Se vede când avem un manager ambițios, căpos și taur:). Se vede. Dar nu doar dânsul a făcut acel spital cum este. Nu domnul primar a fost cel care a făcut proiectele. Dânsul, domnul primar, doar face poze și atrage voturile, dar sunt ani de muncă pentru un singur om: Timofte. O singură dată l-am văzut pe domnul primar să spună public faptul că fondurile europene sunt aduse, în fapt, de un om.

Intervenția domnului primar care spune „domnul Poiană se laudă cu realizările noastre” este incorectă și vine dintr-o, pare-se, invidie pentru popularitatea managerului. Realitatea este că fără doamna Timofte, nu aveam nimic. Iar fără un manager abil, tot nimic aveam.

Dar ce avem? Atât domnul vice cât și domnul primar se laudă că avem cele mai multe fonduri atrase. Pentru băbuțe, poate părea interesant. Oameni buni.. Noi ne comparăm cu Tg Ocna care e jumate cât noi? Suntem ULTIMII domnul vice, poate ați uitat… Vă dau analiza de la Banca Mondială. Ultimii din Europa! Nu vă este rușine să spuneți că noi stăm bine? E simplu să spuneți ce bine e în oraș când mulți angajați din primărie Nu locuiesc în oraș. Și mie îmi e bine de când am plecat din oraș. Mi-ar fi și mie ușor să spun că suntem cei mai buni din Moldova dar nu suntem! Voi reveni, domnule vice, cu o analiză să vedem cum suntem pe locul 3 si cu cine ne comparăm.. cu Roznov și g Ocna.. mai bine nu spuneați nimic că ne facem de râs GRAV! Uită intenționat și domnul primar și domnul vice că mai sunt fonduri: GAL, Elvețiene, PNDL etc. pe ce locuri suntem la acestea? Ultimul? De ce nu spuneți adevărul Complet ci doar partea care sună a campanie… ?

Aș dori să mă refer și la afirmațiile domnului Cojocaru ce insistă, de ceva vreme, că este nevoie să externalizăm serviciul fonduri europene. Consider parțial adevărată afirmația sa. Consider că doar un om, doamna Timofte, nu poate ține un oraș. Nu poate! Iar primărie nu este în stare să mai angajeze specialiști pentru că știm cum se fac angajările… Singura soluție este ca o parte din proiecte să fie depuse prin firme specializate. Orașul arată oribil, suntem ultimii din țară, cu acte!, nu putem sta la pomană permanent. Ca să nu mai reiau discuția cu municipiile că se pare că nu am cu cine să o reiau. Răutatea și lipsa de viziune creează o falie prea mare pentru o dezbatere reală.

Cât despre surse de finanțare… domnule primar, nu există doar ADR… poate spuneți tot adevărul nu doar vă căutați scuze pentru eșecurile răsunătoare.

Cât despre cei care muncesc: le urez multă putere de muncă atât doamnei Timofte, cât și domnului Poiană. Indiferent de primar (care oricum e folositor ca o vază pe televizor în acest caz), cei doi trebuie să colaboreze: manager cu proiectant. Musai! Iar meritele trebuie date cui muncește! E simplu de dat cu bâta, dar să ai un singur om care muncește la proiecte și să-l ignori… asta arată cât de politruci sunt unii.

Concluzie: Fondurile atrase de oraș sunt aduse doar de un om. Ori o clonați pe Timofte, ori mai externalizați din proiecte că-s foarte puține față de cât de în urmă este acest oraș.