Bulevardul Nicolae Bălcescu reprezintă una dintre cele două artere importante și reprezentative ale târgului. Domnul primar ing. Vasile Zaharia a făcut un proiect cu două surse de finanțare, sursa A (adică autofinanțare) și sursa C (credit – adică din banii împrumutați de Turcea). Deci, această stradă de 300 de metri a fost realizată din banii noștri, ai contribuabililor, nu e pe fonduri. În plus, totul a fost, „previzibil”… în campanie electorală. Dacă primarul a „promis” în campanie că în 60 de zile este gata proiectul, suntem în scurt timp în martie și… abia, abia au adus coșurile de gunoi. Pe scurt: au fost 300 și un pic de metri fără conducte sau săpături, aprobări sau chestiuni complicate. S-au dărâmat trotuarele, a venit cifa, a turnat ciment și apoi asfalt. S-a sudat gardul și s-au pus dalele. Atât. Nu au fost țevi de gaz, canalizare nouă, rachete pe lună, nu s-a reinventat apa caldă și bula din Fanta.

Mai mulți buhușeni sunt extrem de nemulțumiți de calitatea proiectului, așa că facem o analiză punctuală a acestui proiect, schițând șase probleme pe care le consider grave:

ASFALTUL. Am folosit acest termen pentru a defini problemele pe care le are acest mic bulevard la capitolul „acvatico-pluvial”:)) e de râsu plânsul. Asfaltul a fost turnat prost, fără a se ține cont de scurgerea apei, de geigere. În acest moment, pe o stradă nouă, apa băltește. Apa care se transformă în bălți sau mici patinoare, uite o idee bună pentru CSO – secție de patinaj artistic.. Cum vă explicați că primăria plătește diriginți de șantiere cu câte 100 de milioane, ba mai mult însuți primarul inginer se poza pe la asfaltare și niciun mare inginer de pe șantier nu a văzut că e turnat cu gropi gata?

PARCĂRILE. Zonele pentru parcarea mașinilor nu sunt conectate la trotuare. Dacă un cetățean își va parca mașina pe N. Bălcescu, el este nevoit să meargă în stradă, prin trafic, până va ajunge la o trecere de pietoni. Majoritatea buhușenilor aleg să traverseze direct strada. Cu alte cuvinte, lucrarea nu a ținut cont de UTILITATE. În poza putea vedea unde sunt mașinile parcate, și cum cetățenii trebuie să meargă prin trafic pentru a ajunge la trotuare. (oare e legal să te oblige să încalci legea?..) Cum se vede și în poze, parchezi și apoi dai de acest gard imens, așa că ești obligat să…

GARDUL. De departe cel mai urât și nefolositor (în acea amplasare) element al proiectului este gardul. Acesta nu are nicio legătură cu proiectul „promis” public de primarul ing. Vasile Zaharia pe Facebook în campanie. Mai jos puteți vedea gardul promis care este mic, discret, cu multe intrări și ieșiri spre parcare, din inox și ce a ieșit.. un mastodont de utilizare industrială care „protejează” cetățenii de ce? Ce trafic greu avem acolo pentru a fi nevoie de această protecție? Ce spațiu verde ave, acolo? Mai jos pozele cu „promisiunea” și cu ce avem.. gard care este identic cu cel folosit la Bacău în zona aeroportului unde, într-adevăr, există trafic greu. În poză vedem promisiunea vs. realitatea:

SPAȚIUL VERDE. la întrebarea „cum este spațiul verde pe N. Bălcescu?”, domnul primar ne poate răspunde „e beton!”. Așa e! Deși proiectul „promis” de primarul ing. Vasile Zaharia pe pagina de Facebook avea în componență spațiu verde pe ambele sens de mers, mulți copaci și alveole cu verdeață, realitatea ne-a betonat complet. În primul rând, parcările erau mai mici și erau ticsite cu spații verzi de unde reieșeau copaci. Umbră, verdeață, VIAȚĂ. Primarul nostru s-a gândit că asta înseamnă MUNCĂ. Trebuie să mături frunzele, să văruiești copacii. Știm cu toții că spațiul verde buhușean este deplorabil și vara trăim într-o perpetuă junglă. Ia uitați în „promisiunea” electorală și în proiectul depus, aprobat, ce frumos aveam spațiu verde pe partea dreaptă, sensul de mers spre statuie, pe partea cu Melody și Buzdu Bar. E o fâșie importantă de spațiu verde… s-a beton, amin! Unde sunt copacii? Parcările aerisite și moderne, europene? Primarul de la Bacău a pus mochetă, cel de la Buhuși este Next Level, pune direct beton! Iar pe partea stângă, erau alveole de spațiu verde cu copaci și au fost înlocuite cu un amărât de 50- de cm de pământ… oare acolo vom avea panseluțe pe bulevard? Poze:

SIGURANȚA CETĂȚEANULUI. De departe cel mai prost gândite și realizate aspecte sunt trotuarele. Doamne ferește! Pe partea dreaptă, cu sensul de mers spre statuie, există trotuar din stradă… zero protecția copiilor, a pietonilor. Oameni buni, care este logica să pui un gard IMENS acolo unde nu este trafic iar unde ESTE TRAFIC să nu protejezi cetățenii?! Oameni buni, NIMIC! Oricând poate sări un copil în stradă sau un dement scapă mașina la viteză, se întâmplă! Nicio protecție! Doamne ferește de o situație! O să vină vară…veți vedea că e TOTAL negândit treaba! Zero logică la toți inginerii din primărie. Care este logica și utilitatea proiectului din banii noștri (în campanie electorală)… Dacă tot li s-a „impus” de „sus” sau a insistat Beny$or să fie folosite acele balustrade imense, de ce nu le-au pus unde era nevoie de ele adică pe trotuarul opus (cel expus traficului). Poză:

TROTUARELE. Aici e simplu.. de la materiale , la proiect și până la execuție, trotuarele sunt un dezastru. Apa băltește. Dalele sunt deja sărite, nu au fost bătute bine (sau deloc).. sunt distanțe mari iar unele sunt ridicate sau coborâte și 5 mm. Așteptăm cărucioarele vara… Vă recomand cărucior 4×4. Tot aici remarc slaba gândire a proiectului. Apa colectată de pe acoperișul magazinelor este aruncată cu nonșalanță pe trotuare și îngheață. În poza de mai jos vedem astfel de patinoare și aruncătoare, burlane care nu au fost racordate la sisteme de scurgere pluvială pe sub trotuare. Așa era normal, scurgerea sa fie pe dedesubt, nu să ne curgă apa în cap de la uluce sau să avem patinoare (hai CSO cu secția de patinaj). În plus, toată această apă va degrada dalele foarte tare.

Concluzii: am expus doar pe scurt problemele de pe nou realizatul N. Bălcescu. L-am confruntat cu aceste probleme pe ing. Boboc și acesta m-a asigurat că unele probleme (spre exemplu scurgerea apei) vor fi remediat întrucât el nu dorește să semneze recepția lucrării. Sunt sceptic că nu va semna dar aștept cu entuziasm minunea. Este de menționat că proiectul nu a durat, așa cum promitea în campanie primarul, 60 de zile. Pe 28 August primarul a postat pe pagina sa oficială că a doua zi predă amplasamentul și totul va fi gata în 60 de zile… Aici nu mai am ce comenta, era clar că ritmul se schimbă după alegeri.

Întrebarea de bază este CINE a autorizat schimbările din proiect. Dacă proiectul plătit și depus este cel prezentat de primar (că nu cred că ne-a mințit și a schimbat el în Photoshop) cine a aprobat schimbările? De ce nu primim ce plătim? Noi, buhușenii, suntem cetățenii de rang inferior? Noi nu merităm respect?

Utilitatea proiectului, valoarea, viziunea, trăinicia.. se vor vedea în timp. Eu m-am uitat în globul meu de cristal și prevăd probleme mari în viitorul apropiat chiar. Nu exista spații verzi ca lumea, protecția cetățeanului, „ergonomia” parcărilor, calitatea proastă a materialelor, totul făcut pe fugă, de campanie, de mântuială și cu dezinteres total. O stradă care avea un proiect superb, s-a transformat într-o uliță de comună uitată de lume.

Așa ingineri în primărie, așa proiect. Clar: atâta merităm. Nu se poate mai mult că vă învățați și mai sunt 3 ani până la alegeri nebunilor, stați cumintz!:*