Joi, 26 ianuarie a.c., a avut loc o dezbatere publică pe baza bugetului local din 2023. M-am prezentat și eu la această dezbatere, ca și la altele. Aș spune că au fost multe dar, în realitate, au fost foarte puține dezbateri publice… Sala era goală pentru că oamenii sunt descurajați sau nu sunt obișnuiți cu dezbaterea publică, mai ales cu dl Zaharia care a refuzat orice dezbatere în campanie, spre exemplu… Cetățenii se feresc să vină și să se exprime, dar poate schimbăm și acest aspect.
La această ședință, senzația pe care a lăsat-o dl primar este că a venit cu o poveste de acasă. A făcut această „dezbatere” pentru că avea de spus ceva – o poezie, o poveste, un text învățat și pregătit bine. Orice înrebare aș fi pus, dânsul avea același răspus: o tânguială a cărui final era: nu avem bani. Se poate vedea asta și pe filmare: „luați loc până răspund”… Deși întrebarea mea era punctuală despre o lege uitată în cei 7 ani de mandat, dânsul îmi vorbea de proiecte. Pe scurt: au început scuzele… Când eram mici și pierdeam la fotbal, începeau scuzele: „bă da eu am fost și bolnav când eram mic”. Așa era domnul primar joi „da noi am fost bolnavi când eram mici și am fost crescuți de o bunică”… cam asta era subtextul.
Consider că bani sunt, doar că sunt prost gestionați. Spre exemplu s-au alocat aprox 600 de milioane vechi pt panseluțe. Oameni buni, 180 de semințe de panseluțe costa 9 lei, adică 0,005 lei per fir de panseluță. primăria ia panseluța la 3 lei firul?.. De ce?…
Pe vremuri, panseuțele erau plantate din faza de semințe la seră. Sera încă există, angajații există, semințele există, voință nu. E mai simplu să faci contracte de miliarde pentru flori decât să le iei semințe la o zecime din preț… doar că le muncești nițel. Vă reamintesc că în 2019 și 2020 au fost cheltuite, anual, peste 900 de milioane pe panseluțe… zici că e New York aici. Ca să nu vă mai spun că bugetul Spații verzi e propus la 6 miliarde. Vi se pare că avem spații verzi care să arate de 6 miliarde.. doar îngrijirea lor… 400 de milioane să repare drujbele și 800 de milioane vechi pt benzina de la tăiatul spațiilor verzi… Adevărul este că se tunde iarba în draci la Buhuși:))
Nu mai spun de 350 de milioane vechi pentru biserici.. de ce? Uitați-vă la biserici cât s-a investit în ele în ultimii 10 ani. Suntem săraci lipiți dar avem Tron de aur! Nu realizați că în Buhuși nivelul de trai e scăzut și că banii aia nu-s o prioritate să-i dăm la biserici? Dar… biserica, prin reprezentanți, aduce voturi, nu uităm că preotul Necula ne îndemna să-l votăm pe dl Zaharia la ultima sa „conferință” de la Casa de Cultură… astea se cotizează din bugetul local? sau la ce era nevoie să se aloce 350 de milioane?
Exemplele sunt multe, dar domnul primar a refuzat să le discute, se facea că nu înțelege că panseluțele sunt, inițial, semințe. Dl primar avea de spus o poveste pe care o repetă către toți angajații: „nu avem bani”.. uitând că sunt bani lăsați de la an la an pentru… campanie? Eu așa cred și am mai scris-o și anul trecut. Acum, acei bani sunt într-o „pușculiță” numită „investiții”, pușculiță ce se va sparge fix de alegeri.
Am mai spus ceva la „dezbatere”, faptul că primăria merge cu organigrama spre maximum. Nu am fost contrazis. S-au încruntat toți la masa „prezidiului”, dar nu m-au contrazis. La o populație reală de 14.ooo, nu poți avea 155-160 de angajați în primărie. Avem angajat la Sala Sporturilor de ani de zile, deși sala e închisă. Ba mai mult, acel angajat, pe care nu l-am văzut niciodată, mai face și referate, anual, pentru materiale de birotică de mii de lei. DE CE acceptă tot acest desfrâu dl primar? De ce nu face economie pentru a avea bani? Pentru că trebuie să acceptăm că nu-s bani acum, ei se strâng pentru campanie.
Să știți că aș putea da FOARTE multe exemple de risipă din banul public din propunerea de buget pe 2023, dar deja mă înjură jumătate de oraș pentru că stric niște ape… Poate voi mai da exemple dar… cu ce finalitate? Ani de zile scriu și devoalez lucruri și unii cetățeni se fac că nu le văd. Adevărat că sunt citite de cine trebuie, dar asta nu schimbă finalitatea care este „se va face cum dorește dl primar și atât”.
Aștept cu interes ședința de buget de luni. Oare se mai poate schimba ceva? Sau suntem prea departe?
PS: Spre deosebire de alți ani unde erau atașate toate referatele, acum au fost mascate. Și mă tem că de la an la an vor fi tot mai ascunse pentru că… prea punem noi multe întrebări… Sau ați uitat ce urâțenie totală de „referat” a depus dl Boboc în anii trecuți?.. o mâzgălitură cu pixu pentru care s-au alocat miliarde pentru peticirea străzilor. Cum poți verifica dacă s-a făcut sau nu ce era trecut, bugetat și aprobat dacă nu se înțelegea nimic…? E greu când e vorba de bani, doar un singur om vrea să controleze toată pușculița…
faude
ferise si se bucurase cand discutia a luat-o spre alt subiect. Dar, la urma urmei, vom reusi sa discutam si aceste probleme.
Felicitari pentru initiativa ta de a prezenta o dezbatere publica despre bugetul local din 2023 pentru a avea dialog si schimbare in comunitatea locala. Acest lucru este foarte important pentru ca locuitorii sa stie exact cum sunt folositi banii publici si ce beneficii vor obtine din aceasta cheltuiala. Imi doresc sa cada si masuri de sensibilizare a publicului, in scopul de a-i ajuta sa cunoasca bugetul si sa poata trasla acestea in dialog responsabil cu adevarata comunitate locala.
Faude
Felicitari pentru initiativa ta de a prezenta o dezbatere publica despre bugetul local din 2023 pentru a avea dialog si schimbare in comunitatea locala. Acest lucru este foarte important pentru ca locuitorii sa stie exact cum sunt folositi banii publici si ce beneficii vor obtine din aceasta cheltuiala. Imi doresc sa cada si masuri de sensibilizare a publicului, in scopul de a-i ajuta sa cunoasca bugetul si sa poata trasla acestea in dialog responsabil cu adevarata comunitate locala.