Administratorul spitalului din Buhuși, Constantin Poiană, este propus de dl primar pentru distincția „Cetățean de onoare”. În astfel de situații se cuvine să scriem „Felicitări”. Acum, că le-am oferit (felicitările), aș scrie și câteva cuvinte despre acest eveniment local, încercând să nu stârnesc vreo tornadă într-un pahar cu apă.

Dl Poiană este un om de succes în Buhuși. Povestea sa este de succes. Un om extrem de ambițios și muncitor. Am avut mereu cuvinte de laudă la adresa sa. Acestea fiind spuse… întreb sincer… de ce i se oferă această onoare? Ambiția și munca reprezintă un argument suficient? Vă spun sincer că sunt mulți oameni din Buhuși ambițioși și muncitori. Este destul să-ți faci treaba/meseria bine pentru a fi cetățean de onoare? Dl. Poiană este un bun manager… asta fiind job ul său: manager. Cumva simt că toți ar trebui să ne facem treaba, de asta luăm salarii. Mă rog… și alea diferă. Spre exemplu, un profesor ia 10% din salariu lunar al unui manager. Uneori 20%… dar rar:)

Atunci… de ce această propunere? Probabil, dl primar a luat modelul dl președinte. Doar că acea premiere avea legătură cu alt domeniu, am înțeles-o ca fiind recunoașterea implicării managerilor în perioada Covid.

Eu cred că dl Poiană nu va mai rămâne mult la Buhuși. Dacă asta este situația, atunci înțeleg pe deplin motivul acestei propuneri: dl primar încearcă să se agațe puțin de imaginea dl Poiană, nu uităm că dânsul a fost candidat pe lista de consilieri PSD, a fost candidat de imagine, imediat ce alegerile s-au terminat, a renunțat la mandat. Adică doar a arătat că e într-o „tabără” și că el, ca manager, susține un partid. O fi cosher sau nu… asta doar timpul și oamenii vor decide.

Eu consider că niciun manager de spital și niciun director de școală/inspector .. niciunul nu trebuie să facă politică deoarece sunt servicii publice. Nu pot depinde de un joc politic. Dar eu sunt un visător naiv, revenim la realitate.

Va rămâne în istorie acest moment deoarece, din ce am studiat, dl Poiană va fi cel mai tânăr cetățean de Onoare al orașului. Și printre puținii cetățeni de onoare (sau singurul) nebuhușean, adică neoriginar din Buhuși (voi mai studia pentru date complete).

Știu că dl Poiană este un om modest, adică nu cred că se îmbată cu apă rece, de aceea apelez la dânsul pentru o pilă. Vreau să-mi pună o pilă la șefu. Acum un an și ceva am depus o cerere la primărie prin care solicitam acordarea titlului de Cetațean de Onoare pt dl Nuțu Anghelina și pt sculptorul Leonard Răchită. Doi buhușeni care ne-au pus pe hartă. Primul fiind cel mai mare filantrop privat român, al doilea este printre singurii profesori de sculptură români din Paris. Personaje rarisime. Domnul primar a REFUZAT solicitarea mea. Poate îl convingeți dvs să accepte și pe cei doi domni. Ei nu au adus RMN la Buhuși, dar au pus Buhușiul pe harta lumii. Vă promit. Despre unul s-a scris și o carte. Despre câți buhușeni ați auzit să se fi scris biografii?… Ba a mai fost și unicul buhușean candidat la președinție. Irepetabil. Aș mai avea o listă de oameni care au făcut lucruri spectaculoase și sunt buhușeni dar sunt ignorați de dl primar. Poate mă ajutați dvs. Singura solicitare a mea pe care dl. primar a acceptat-o a fost pentru actrița Pușa Teslaru (ca să spun și când a acceptat, era în toane bune).
Mulțumesc.

Felicitări!